Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm. – Winston Churchill

lauantai 3. lokakuuta 2015

TÄRKEÄÄ: Ennakkotietoa psykan opiskelijavalinnasta 2016

Hei kaikille! Sain tässä pari päivää sitten kuulla, että Helsingissä valintamenettely muuttuu pikkuisen ensi vuodesta alkaen. Tässä yliopiston julkaisema tekstinpätkä aiheesta: http://www.helsinki.fi/behav/valinnat/. Tiivistän tähän lyhyesti keskeiset pointit, mutta katsokaan tosiaan tarkemmin noilta nettisivuilta.

Psykologian päävalinnassa muut kuin ekaa korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa hakevat saavat lisäpisteitä suoritetuista tilastotieteen opinnoista. Lisäpisteitä saa 0,25p/opintopiste, ja suurin mahdollinen lisäpistemäärä on 5 (=20op). Myös ensikertalaishakija voi saada lisäpisteitä tilastotieteen opinnoista, jotka vaikuttavat opiskelijavalinnan tulokseen vain siinä tapauksessa, että hän EI tule hyväksytyksi ensikertalaiskiintiössä.
EDIT: Yliopiston sivujen "tilastotieteen tieteenalaopinnot" ja "yleisesti metodiopinnot" ovat herättäneet hämmennystä, Ilmeisesti yleisillä metodiopinnoilla tarkoitetaan jonkun tietyn alan (esim. sosiaalipsykan) omia tilastokursseja (en tosin tiedä, millä aloilla tällaisia on). Sen sijaan lisäpisteitä saa tilastotieteen perus- ja aineopinnoista (esim. valtiotieteellinen tiedekunta Helsingissä opettaa tilastoja pääaineena). Käymällä esim. valtsikan tilaston perusopinnot, niin saa kasaan nämä viisi lisäpistettä. :)
EDIT2: Myös mm. avoimen yliopiston kurssit kerryttävät pisteitä, kun ne on suoritettu tilastotieteen oppiaineen vaatimusten mukaisesti.


Psykologian maisterihaussa  varataan kolmen opiskelijan kiintiö hakijoille, jotka ovat suorittaneet vähintään kandin tutkinnon pääaineena tilastotiede. Heillä tulee olla suoritettuna myös psykan perus- ja aineopinnot sekä kieliopinnot.

Huh huh, aika jännää! Kyse on siis siitä, että hakijoita kannustetaan tilastotieteen opiskeluun laajemmin kuin lukemalla pelkän pääsykoekirjan. Tällä pyritään myös ilmeisesti vähentämään valmennuskurssien houkuttelevuutta ja kannustaa hakijoita opiskelemaan (avoimessa) yliopistossa esim. välivuotena ja tienata näin pisteitä pääsykoetta varten. Juttelinkin tästä yhden mun opettajan kanssa ja sanoin, että kyllä avoimen tilasto-opinnot antavat sellaista laajempaa ymmärrystä tilastotieteestä verrattuna valmennuskursseihin, jotka tähtäävät pääasiassa vain sen kokeen läpäisemiseen. Toki valmennuskurssi voi olla hyvä vaihtoehto jos on ihan pihalla aiheesta, niin se oli mullekin. Kuitenkin koin silti avoimen yliopiston opinnot pitkällä tähtäimellä hyödyllisemmiksi.

Mitä ajatuksia teille herää tästä muutoksesta? Olisi tosi kiva kuulla kaikkia mielipiteitä, joten kommentoikaa ihmeessä alle! Lisää infoa hakujutuista kirjoitan myöhemmin (mm. ensikertalaiskiintiöt), kun olen saanut selvitettyä, että mikä tieto on jo julkista ja mikä ei. :D Kirjoittelen myös ensi viikolla viime viikonlopun Nuorten psykologien koulutus- ja rekrytointipäivistä, jotka olivat Jyväskylässä sekä Kompleksin järjestämästä Seksuaalisuusseminaarista. Stay tuned!

Kaikella rakkaudella,
Embe

10 kommenttia:

  1. Kiitos tiedosta. Kuitenkin sivulla sanotaan myös, että "Lisäpisteitä saa vain tilastotieteen tieteenalaopinnoista, ei esimerkiksi yleisistä metodiopinnoista." Nyt pitäisi enää tietää, mitä ovat "yleiset metodiopinnot", tuskin ainakaan kursseja, joilla opetetaan tilastotieteen yleisiä metodeita... vai olisivatko sittenkin juuri niitä? Minua siis kiinnostaisi, tuleeko tilastotieteen perusopinnoista lisäpisteitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Tuon on kieltämättä vähän vaikeaselkoisesti ilmaistu yliopiston sivuilla. Mä olen ymmärtänyt asian niin, että vain yliopistossa opetettavista tilastotieteen perus- ja aineopinnoista saa pisteitä. Yleisillä metodiopinnoilla viitataan varmaankin eri tieteenalojen omiin metodi- eli tilasto-opintoihin. Esimerkiksi jos kävisit jotakin sosiaalipsykan omaa tilastokurssia (en tiedä onko tällaisia), niin niistä ei saisi lisäpisteitä. Tilastotiedettä opetetaan pääaineena Helsingissä valtiotieteellisessä ja ilmeisesti myös matemaattis-luonnontieteellisessä (tästä en ole varma). Mutta ainakin valtsikan tilastotieteen perusopinnoista saisi jo kasaan tuon viisi lisäpistettä! :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Ja nyt ne ovat siellä yliopiston sivullakin tarkentaneet tuota, eli on juuri, kuten arvelit: "Lisäpisteitä saa vain tilastotieteen tieteenalaopinnoista, ei esimerkiksi psykologian, sosiaalipsykologian, kasvatustieteen tai jonkun muun tieteen yleisistä metodiopinnoista. "

      Poista
    3. Joo Kumpulassa on laitos nimeltään "Matematiikan JA tilastotieteen laitos" ja siellä voi suorittaa samaan tapaan tilastotieteen kandi- ja maisteriopinnot kuin valtsikassa. Opetus on toki hurjasti matemaattisempaa eikä siellä käydä esim. kyselytutkimuksia läpi, vaan kurssit ovat nimiltään Todennäköisyyslaskenta, Tilastollinen päättely jne. Integraalit tulevat heti kuvioihin mukaan ja tilasto-ohjelmana käytetään SPSS:n sijaan R:ää.

      Pääsykoepänttääjien kannattaa siis ennemmin käydä valtsikan tilastokurssit, vaikka muuten sattuisivat opiskelemaan Kumpulassa, mutta jos nyt on jo lukenut nuo Kumpulan tilastotieteen kurssit, täytyy ne tuon säännön perusteella yhtä lailla hyväksyä tilastotieteen pisteitä oikeuttaviksi opinnoiksi.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen ja hieno uudistus hakuprosessiin, mahtavatkohan Turku ja Tampere kehitellä jotain samansuuntaista?
    Sivuilla ei mainita missään kohtaa, että tilastotieteen opinnot tulisi nimenomaan olla suoritettu Helsingin yliopistossa, joten ymmärrän asian siten, että myös muissa yliopistoissa opiskellut tilastotieteen opinnot katsotaan pisteitä kerryttäviksi. Vai onko jollakulla parempaa tietoa? Mikäli asian laita on näin, niin missähän vaiheessa valintaprosessia (ja miten) hakijan tulee näyttää toteen suorittamansa tilaston opinnot?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun ymmärtääkseni myös muiden yliopiston tilastotieteen tieteenalaopinnot kelpaavat (koska esim. avoimen kurssit lasketaan hyväksi myös). :) Tuosta toteen näyttämisestä en kyllä osaa sanoa yhtään mitään. :o

      Poista
    2. Varmaankin hakulomakkeessa kysytään onko suorituksia ja mistä niitä on, ehkä pyydetään epävirallinen suoritusote liitteeksi. Hyväksytyiltä sitten tarkistetaan suoritusten oikeellisuus? Eihän tämä kuitenkaan kauhean montaa ihmistä kosketa, joten ei haittaa, vaikka olisi vähän käsityötä.

      Uudistus on kyllä mielestäni hyvä. Ainakin viime kesänä Helsingin avoimessa saattoi suorittaa tilastotieteen perusopinnot yhden kesän aikana, no vika kurssi oli joskus syksyn puolella, mutta se oli intensiivikurssi muutenkin (se samainen kurssi on muuten pakollinen aika laajasti valtsikassa, eli juurikin niitä sosiaalitieteiden metodiopintoja...). Tuossa hyvä täky (ensi vuoden) abeillekin!

      Poista
  3. Tämä oli kyllä iloinen yllätys tänään, kun kävin valintasivuilla katselemassa, et onko pääsykokeista tullut jo tietoa. Ite oon tykänny kovasti opiskella avoimessa noita tilastotieteen juttuja just sen takia, kun ne tulee siellä niin paljon laajemmin. Tän pohjalta voisin harkita tekeväni ne tilastotieteen perusopinnot loppuun, kun aiemmin meinasin jättää johdantokursseihin :)

    VastaaPoista
  4. Ymmärsinkö oikein, että jo pelkistä tilastotieteen perusopinnoista saisi lisäpisteitä maisterihakuun? Kun siitä en löytänyt mistään hakuoppaista mainintaa! 🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, mä en oo ihan satavarma tuosta maisterihaun jutusta, mutta uskoisin niin jos opinnot ovat yliopistotasoisin ja tilastotieteen oman alan opintoja (ei siis esim. sosiaalipsykan omia tilastokursseja tms.) Kannattaa varmistaa tämä vielä tiedekunnan opintoneuvonnasta tai hakijapalveluista!

      Poista

Kommentit ja muu keskustelu tervetullutta! Ehdotuksia, ideoita, risuja, ruusuja, mitä tahansa. :)